A Szomolyai feketecseresznye ízvilága savanykás, citrusos jegyeket hordoz, melyek marcipános, étcsokoládés, mandulás és diófélékre jellemző ízjegyekkel egészülnek ki a különleges erjesztési technológiának köszönhetően.
Az Újfehértói fürtös meggy fanyar illatát a gyümölcs húsa, kesernyésségét pedig a gyümölcs héja adja. Ízében hasonul az illatához, kóstolás közben enyhe, fás fűszeresség érezhető, amit elegánsan egészít ki a karamellizált cukor és az aszalt meggy.
A Piros Vilmos körte intenzív, fűszeres illata a napérlelte körtéből kicsorduló nektárt idézi. Markáns körte ízét enyhe, fanyar zöldalma kíséri. Lecsengése erőteljes körte ízzel indul, majd fokozatosan illan el.
A Lepotica szilva viaszos héja utánozhatatlan illatot és ízt kölcsönöz, kóstolás közben megjelenik továbbá a virágpor, a vanília és a szilvalekvár ízvilága is. Lecsengés után az ízek a zöldalmára emlékeztetnek.
A Gönci barack illata intenzív, megjelenik benne a friss baracklé és a napérlelte aszalt barack. Ízében tükrözi illatát, amit fahéj és fanyar zöldalma íz kísér. Kóstolás után a barack intenzív ízvilága sokáig érezhető marad a szánkban.
Az Irsai Olivér szőlő visszaadja a szőlőre jellemző illatos, gyümölcsös jegyeket. Illata citrusos, vaníliás és diós-mazsolás jegyek egyvelege. Ízében az Irsai szőlőre jellemző parfümösség keveredik a virágméz jegyeivel. Íze hamar halványul.
A pálinka illata a kitöltés után pár perccel teljesedik ki, így levegőztetése javasolt. A pálinka fogyasztásához a tulipán alakú pohár ajánlott, öblös fala és szűkülő nyaka segít, hogy jobban érezzük a pálinkából felszabaduló illatokat. A pálinka fogyasztása 18 ⁰C - 20 ⁰C-os hőmérsékleten javasolt.
2. Látvány
A pálinka a lepárlás és szűrés után víztiszta, színtelen. Amennyiben a pálinkát hordóban, vagy gyümölcságyon érlelik, úgy az adott fára vagy gyümölcsre jellemző színt veszi át. A pálinka nem tartalmazhat semmilyen hozzáadott anyagot, így színét csakis az érleléshez használt gyümölcs vagy a hordó faanyaga adja.
3. Illatok
A pálinka a lepárlási eljárásnak köszönhetően őrzi meg a gyümölcs zamatát. Az íz és illat jegyeket a gyümölcs fajtája, az időjárás, az erjesztés, illetve az utólagos érlelés befolyásolja; mikor a pohárból illatmintát veszünk, próbáljuk meg a különböző illatjegyeket felismerni és saját élményeinkhez társítani.
4. Kortyolás
Az ízek kiteljesedéséhez a pálinkát apró kortyokkal kóstoljuk és hosszan tartsuk a szánkban. A pálinka minél komplexebb, annál változatosabb az ízvilága, és ezek a jegyek fokozatosan követik egymást.
5. Szárazpróba
A szárazpróbát kétféleképpen végezhetjük el: miután megittuk a pálinkát, a poharat félretéve várjuk meg, hogy a maradék alkohol is elillanjon és a gyümölcsaromák a pohár aljában letisztuljanak. Hatékony megoldás továbbá, ha pálinkát cseppentünk a kezünkre, csuklónkra, és a parfümökhöz hasonlóan így illatoljuk meg.
A pálinka mindig is kiemelt helyet foglalt el a szívemben. Ifjú koromban is szívesen választottam, büszke voltam rá, hogy nekünk, magyaroknak is van saját nemzeti italunk, és a tény, hogy tisztán gyümölcsből készül és nem utólag fűszerezett, csak még jobban erősítette a vágyat a jobbnál jobb pálinkák iránt.
Sokáig csak kereskedelmi pálinkákat fogyasztottam, mígnem egy volt kollégám megkínált a saját birsalma pálinkájával. Akkor lett számomra tiszta, hogy amit eddig pálinka címén fogyasztottam, nem sok köze volt ahhoz, amit a gyümölcsből ki lehet hozni.
Később, egy másik kollégával folytatott beszélgetés alatt feljött, hogy mennyire finom volt a pálinka, és jó lenne sajátot csinálni, amire büszke lehetek. Ő is nagyon izgatott lett a gondolattól, és belevágtunk életünk első birsalma pálinka készítésébe. A főzést persze profira bíztuk, az eredmény kiváló lett, amit újabb és újabb remekül sikerült pálinkák követtek. Az egyik nagy büszkeségünk a Szomolyai feketecseresznye volt, amivel ezüst érmet is nyertünk hazánk egyik legnagyobb pálinka versenyén.
Pont egy baráti összejövetelt tartottunk, amikor bemutattam a feketecseresznyét, ahol Marcell kollégám a kóstolás után feldobta az ötletet, “Gondoltál már arra, hogy ezt üzleti szintre emeld, és megmutasd másoknak is, milyen az igazi pálinka?” Így kezdődött hát a közös történetünk.
Marci története
A prémium italok gyártójánál eltöltött hosszú évek nagy hatással voltak ízlésemre. Így a minőség és a legjobb termék előállítása kiemelt fontossággal bír számomra.
A munkám és a szórakozás kapcsán több itallal találkoztam a hétköznapokban elérhető fajtáktól, a különleges, kiemelt prémium kategóriákig. Mindig csodáltam a tradíciót és a gondoskodást, amellyel lepárlómesterek a whisky iránt viseltetnek. Hosszú éveken keresztül érlelik az italt míg eléri a tökéletes állapotát. A magyar pálinka is rendkívül gazdag történelemmel bír és azért dolgozunk, hogy a minőség mellett ezeket a hagyományokhoz méltóan mutassuk be a fogyasztóknak.
Ha megkérdezzük az embereket, mindenkinek van kedvenc pálinkája legyen az házi vagy kereskedelmi forgalomban elérhető ital. Egy baráti összejövetelen Zoltán kollégám mutatta az első pálinkát, amiben a gyümölcsös jegyeket tisztán kiéreztem. A pálinka mögötti tradíció mellett, a tiszta, természetes íze tette különlegessé az élményt. Ezt az élményt szeretnénk átadni a fogyasztóinknak is. Ezért biztattam Zoltánt, hogy gondolkozzon el a pálinkája kereskedelmi forgalomba hozatalán.
A szavakat tettek követték és hosszas tervezés és kutatómunka után formát öltött a termék amit a közös értékeink alapján hoztunk létre. Ezért ajánljuk a Patinás Pálinkát.
Közös történetünk:
A célunk, a legjobb gyümölcsök felhasználásával kiváló minőségű pálinkát adni a fogyasztóknak. Fontos volt, hogy ezt a minőséget kiemeljük a fogyasztók számára is, ezért egy fiatalos, modern csomagolást álmodtunk meg. Mivel nagyon más területekről érkeztünk, így a Patinás pálinka márka megszületését nagyon sok munka előzte meg.
Az orvosságos üveg a hagyományok tiszteletét, a kék szín pedig a természetet, a vizet szimbolizálja. Letisztult dizájn mellett döntöttünk, hogy a pálinka maradjon a középpontban. Ezt a megközelítést erősíti tovább az átlátszó címke és a logónk. A pálinka kultúráját és az ízek élvezetét szeretnék elősegíteni, ezért fogyasztóink számára szeretnék egy kis segítséget nyújtani kóstolókártyáinkkal. A leírások és az értékelések betekintést adnak a pálinkáink komplex íz- és illatvilágába. Ettől lett a Patinás Pálinka egyedi.
A rengeteg munka meghozta gyümölcsét. 2020-ban elindítottuk a Patinás Pálinka értékesítését, azonban a termékfejlesztés továbbra is központi szerepet tölt be a cég életében. Folyamatosan azon dolgozunk, hogy minél több helyen legyenek elérhetőek termékeink és termékpalettánkat a fogyasztói igények alapján fejlesszük tovább. Köszönjük azok bizalmát, akik választásukkal támogatják induló márkánkat és céljainkat.
Gyümölcstől a pálinkáig
Gyümölcs
A gyümölcs:
A Patinás Pálinkáknál, hűen az elveinkhez csakis a legkiválóbb és frissen szedett gyümölcsöket használjuk fel. Kizárólag olyan gyümölcs lehet az alapanyaga a pálinkának, amit szívesen meg is ennénk. A gyümölcsök, mosás közben kézzel kerülnek átválogatásra és ezt követően kerülnek az erjesztő tartályokba.
Tartály, erjesztés
Pálinkáinknál irányított erjesztést alkamazunk, fajélesztő felhasználásval, a tökéletes illat- és ízaromák felszabadítása érdekében. Az erjesztés, a gyümölcs típustól függően 7 - 10 napot vesz igénybe, míg a gyümölcscukorból alkohol lesz. A cefrét az erjedés után mihamarabb lepároljuk a legjobb minőség elérése érdekében.
Lepárlás
Végső lépésként a lepárlást egy úgynevezett, egylépcsős rendszerű, tornyos főző berendezésben végezzük, hogy minél inkább megőrizzük a gyümölcs legjavát. A főzés folyamatában a vörösréz nélkülözhetetlen szerepet játszik, tekintve hogy katalizátorként működik a lepárláskor. Ezért legalább az üst tetejének és a páracsőnek vörösrézből kell készülnie.